ZORAN GAJIĆ, MINISTAR SPORTA I MARKO KEŠELJ DRŽAVNI SEKRETAR POSETILI VLASOTINCE: ULAGANjE U SPORT JE ULAGANjE U ZDRAVLjE NACIJE

MARJAN STANKOVIĆ POBEDNIK TRADICIONALNOG SVETOSAVSKOG ŠAHOVSKOG TURNIRA ZA AMATERE
januar 30, 2023
PET MEDALJA ZA VLASOTINAČKE ŠAHOVSKE KADETE U PARAĆINU
februar 19, 2023
Show all

ZORAN GAJIĆ, MINISTAR SPORTA I MARKO KEŠELJ DRŽAVNI SEKRETAR POSETILI VLASOTINCE: ULAGANjE U SPORT JE ULAGANjE U ZDRAVLjE NACIJE

Ministar sporta Zoran Gajić i državni sekretar Marko Kešelj posetili su danas opštinu Vlasotince i Osnovnu školu „Siniša Janić“. Oni su tom prilikom pokloniti školi rekvizite i opremu za nedavno izgrađenu fiskulturnu salu. Ministra sporta i državnog sekretara u školi su dočekali predstavnici Sportskog saveza opštine Vlasotince i sportski radnici, predstavnici vlasotinačkih klubova sa kojima je održan kraći sastanak.

Nakon toga gosti su obišli sportsku halu u kojoj su ih dočekale mlađe selekcije tri kluba. „Veoma sam zadovoljan sa stanjem objekta sportske hale u vašoj školi. Vidi se da se veoma domaćinski rukovodi i školom i ovom halom. Nije čak ni toliko veliki problem nešto izgraditi, koliko je važno kasnije održavanje objekta, kako bi što duže trajao. Država Srbija veoma vodi računa, ne samo o sportskim rezultatima, nego i o fizičkom vaspitanju koje se ostvaruje u nastavi u osnovnim školama. Nije to samo zadatak Ministarstva prosvete, već se sa Ministrastvom sporta zajedničkim snagama trudimo da podstaknemo nastavu fizičkog vaspitanja, sportske aktivnosti i školski sport. Isto tako podstičemo i rad sportskih sekcija van škole i na taj način, zajedno sa lokalnim samoupravama, podstičemo rad mlađih kategorija u sportskim kolektivima na lokalu“, istakao je ministar Zoran Gajić.

On je izrazio zadovoljstvo što u Vlasotincu postoji trideset sportskih klubova i što su se u školi danas okupila deca mlađih kategorija iz tri kluba. „To je višestruko važno i od interesa je za državu, ne samo zbog toga što je među njima možda neki budući reprezentativac Srbije, već je to ulaganje u opšti vaspitni proces i zdravlje nacije. Vlada Republike Srbije će svuda gde postoji opravdana potreba pomoći da se napravi nešto slično, pre svega za potrebe mlađih, ali i za starije kategorije da bi mogli da se bave sportskim aktivnostima“, poručio je ministar Gajić. Zahvaljujući se ministru na donaciji opreme koju će koristiti deca koja se bave sportom, predsednik opštine Bratislav Petrović je istakao da je OŠ „Siniša Janić“ jedna od dve gradske škole koje su kompletno rekonstruisane sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. „Osnovna škola „Siniša Janić“ je 2019. godine imala svoj prostor u dvorištu škole na kome je izgrađena sportska hala i toplim hodnikom povezana sa zgradom škole. Pored OŠ „8. oktobar“ nalazi se zgrada nekadašnjeg DTV „Partizan“, koju planiramo da rekonstruišemo.

Zgrada je upisana na opštinu, urađen je urbanistički projekat i nastavljamo dalju proceduru“, istakao je predsednik opštine, Bratislav Petrović. On je podsetio da se iz opštinskog budžeta izdvaja 40 miliona dinara godišnje za programe sportskih klubova. „Namera nam je da podržimo sve one koju žele da se bave sportom jer je to važno za njihov psiho-fizički razvoj. Što se tiče sportke hale, imamo dugogodišnji problem sa grejanjem. Nekadašnja predložena rešenja prilikom izgradnje sportske hale nisu ni realna, ni izvodljiva. Nadamo se da ćemo taj problem rešiti u narednom periodu“, dodao je predsednik Bratislav Petrović. Pozdravljajući ministra, njegove saradnike, predstavnike lokalne samouprave i sportske ranike Goran Mitić, direktor OŠ „Siniša Janić“ je podsetio na period izgradnje sportske sale u školi. „Ovaj objekat fiskulturne sale izgrađen je uz podršku predstavnika lokalne samouprave i predstavnika Ministarstva omladine i sporta 2019/ 20. godine.

Predat je na upotrebu školi u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, avgusta 2020. godine, ali je zbog problema sa koronom malo korišćen u nastavi. Tek od septembra meseca prošle godine aktivno se koristi za realizaciju nastave fizičkog i zdravstvstvenog vaspitanja. Za realizaciju nastave, sem objekta, neophodni su i mnogobrojni sportski rekviziti.

Ovo što vidite iza naših leđa je donacija Ministarstva sporta. Ja se srdačno zahvaljujem Ministru Zoranu Gajiću i nadam se da će se ovakav vid saradnje sa Ministarstvom sporta i lokalnom samoupravom nastaviti, pre svega u interesu naših učenika“, rekao je direktor Goran Mitić. Komplet dresova dobili su mlađe selekcije OKK Vlasotince, Sportsko košarkaško udruženje Vlasina Akademija i Žensko sportsko košarkaško udruženje „Vlasotince“ dok je Ženski odbojkaški klub „Vlasina“ dobio pet lopti.