Спортиста године Власотинце 2019.

Правилници и обрасци за финансирање спорта
decembar 12, 2019
Гостовање на ТВ Лесковац
januar 15, 2020
Show all

Спортиста године Власотинце 2019.

Ове године Спортски савез додељује  награде у 10 категорија и има  једну специјалну награду за 50 година од успеха екипе основне школе „Синиша Јанић“ у малом фудбалу, за освојено треће место у Србији на школском такмичењу.

–  Поред тога ове године организована је и изложба фотографија под називом „60 година мушког и женског рукомета у Власотинцу“, као и изложбу фотографија екипе ученика ОШ „Синиша Јанић“.

 

–   Председник Спортског савеза општине Власотинце Милан Јовић, пожелео је добродошлицу присутним спортистима и гостима. Рекао је да му је посебно задовољство што су вечерас овде са нама чланови екипе ОШ „Синиша Јанић“, који су пре 50 година постигли изванредан резултат у Београду, освојивши треће место на школском првенству Србије.

–  Сматра да је година која је већ на измаку била успешна, резултата је било негде мање негде више, али је постигнута она најважнија улога спорта, а то је да спорт и физичка активност буде доступан свима и да се што више људи бави спортом.

–  Председник ССОВ се захвалио награђеним спортистима, спортским радницима, директорима јавних и приватних предузећа, представницима медија, представницима локалне самоуправе и другима који су подржавали спортисте и спортске колективе, и тиме допринели да спорт у Власотинцу буде на вишем нивоу.

–  Спортистима је пожелео још више успеха у даљем раду, а свим присутнима жели срећне предстојеће Новогодишње и Божићне празнике.

 1. Награде сарадницима савеза додељене су:
 • Скупштина општине Власотинце
 • Спортско рекреативни центар „Власина“2. Специјално признање за посебан спортски резултат

Фудбалска екипа ученика основне школе „Синиша Јанић“, за освојено 3.место на школском првенству Србије у Београду маја 1969.године

 • Екипа ОШ „Синиша Јанић“ била је победник екипа из Јабланичког округа у Лесковцу, да би потом победила екипе на истоку Србије на стадиону Железничара у Нишу, и тако се квалификовала за завршни турнир у Београду. Завршни турнир је одржан крајем маја 1969. на помоћном терену Црвене Звезде, тачно пре 50 година. Најбоља екипа је била из Београда, а чинили су је ученици наша два највећа клуба Звезде и Партизана. У борби за треће место ученици наше школе победили су своје вршњаке из Пожаревца. Ово је велики успех за школску екипу из једног малог места у Србији, а од играча ове екипе посебно значајне каријере имали су: Божидар Миленковић „Тус“ као играч, капитен и тренер ОФК Београда, Зоран Ишљамовић „Шура“ као играч „Власине“ и Лесковачке „Дубочице“, Слободан Ђорђевић „Талеја“, у дресу „Власине“ и Миле Димитријевић, који је играо у ФАП-у из Прибоја, „Боке“ из Котора, ОФК Београд и Пиротски „Раднички“.

Плакету додељујемо основној школи, а Статуе појединцима

 • Слободан Михајловић, наставник (тренер)
 • Мића Давинић (постхумно)
 • Лазар Стојановић (постхумно)
 • Слободан Пејчић
 • Љубиша Здравковић
 • Миле Димитријевић
 • Властимир Стаменковић
 • Срба Јанковић-Баћа
 • Слободан Ђорђевић-Талеја
 • Бранимир Ђорђевић
 • Зоран Цонић
 • Зоран Ишљамовић-Шура
 • Александар Горуновић
 • Зоран Станковић-Фифа
 • Божидар Миленковић-Тус
 • Радмило Цонић-Лалко
 • Младен Стојановић
 • Станиша Јовић-Шулеја3. Педагози физичке културе

Саша Ђикић, професор физичке културе

Драган Бранковић, професор физичке културе

 • За изузетан успех постигнут у школском спорту и допринос у раду са децом школског узраста. Ова два професора физичке културе најактивнији су на нашим школским такмичењима, и са својим ученицима постижу запажене резултате на школским такмичењима у Србији.4. Спортскe надe Власотинца су:

Лукић Душан-Фудбалски Клуб „Власина“

Мина Стојилковић-Одбојкашки Клуб „Власина“

Милица Павловић-Одбојкашки Клуб „Власина“

Ђорђе Митић-Спортско Удружење „Доња Ломница“

Матија Стојановић-Фудбалски Клуб „Будућност“ Орашје

Александар Живковић-Спортско Удружење „Покрет“

Јована Младеновић-Спортско Удружење „Покрет“

Вељко Јовановић-Омладински Кошаркашки Клуб „Власотинце“

Александар Јовановић- Омладински Кошаркашки Клуб „Власотинце“

Ђурђица Стојковић-Женски Фудбалски Клуб „Росуља“

Марко Станковић-Шаховски Клуб „Власотинце“

Никола Васиљковић-Омладински Рукометни Клуб „Власотинце“

Мила Јовановић-Атлетски Клуб „Власотинце“

Марија Станојевић-Атлетски Клуб „Власотинце“

Душан Биџић-Кик бокс Клуб „Власотинце“

 

    5. Специјално признање за развој и промоцију спорта

Јован Јанковић, власник златаре „Јован“ и оптике „Јанковић“

 • Награду додељујемо за изузетан допринос развоју спорта на територији општине Власотинце. Јован Јанковић је пре свега успешан привредник, један од најбољих у послу којим се бави у Србији. Поред тога он је и заљубљеник у спорт, који као мало ко у Власотинцу пружа помоћ и несебично помаже све наше спортисте. На тај начин он доприноси да спорт у Власотинцу достигне још виши ниво, за шта му је захвална целокупна спортска јавност.6. Најбољи тренер

Славко Младеновић, омладински кошаркашки клуб „Власотинце“

 • Славко Младеновић, рођен 10.06.1981. у Добоју (БиХ). Живи у Власотинцу од 1992. године. Кошарком се бави цео живот. Играо је у млађим селекцијама код тренера Саше Грујића, са екипом КК Власина која је оставила траг у власотиначкој кошарци, освајао бројна првенства и представљао град. Био је капитен тима ОКК Власотинце 2016. године када је тим упао у 1. српску лигу, али се због недостатка новчаних средстава тим није одржао у лиги. Његов надимак “капитен доживотна“ говори колико је омиљен и поштован од стране играча свих узраста. Играо је кошарку до краја претходне сезоне, када се радо одазива на позив нове управе клуба да ради са сениорским тимом као тренер. Постављен је на то место због непроцењивог искуства и педагошких вештина које је стекао студирајући јапански и енглески језик на Филозофском факултету. Свој допринос даје и као секретар клуба, при чему ту функцију обавља волонтерски и из љубави према клубу и кошарци. Огроман ентузијазам који прати овај тим и клуб потиче од окупљања нове управе у фебруару 2019. године и за свој успех скромно, какав  је и он сам, истиче да су заслужни председник клуба, његов дугогодишњи пријатељ Милорад Поповић Лицко, председник скупштине Душан Станојевић и играчи првог тима Марко Лепојевић, Стефан Ђорђевић, Александар Младеновић и остали момци који су се окупили да заједно стварају историју власотиначке кошарке, уз подршку локалне самоуправе и Спортског савеза. Захвалан је свим споменутим људима који су по његовом мишљењу заслужни за добијање овог признања. 7. Најбољи спортски клуб у 2019. години:

Спрортско удружење „Доња Ломница“

 • Спрортско удружење „Доња Ломница“, основано је 2010.године. Под називом ОФК „Власотинце“ први пут је наступио у општинској лиги, и одмах изборио пласман у Јабланичку лигу. Године 2017. долази до обнове и пререгистрације, од када наступа под именом Спрортско удружење „Доња Ломница“, и те 2017. такмичи се у градској лиги Лесковца. Вођена огромним ентузијазмом алфа и омеге овог клуба Ивана Рајковића – Јале, клуб од оснивања ниже добре резултате, тако да убрзо прелази у виши ранг такмичења, Међуопштинску лигу. Већ у првој такмичарској сезони у вишем рангу, СУ наставља са одличним резултатима, и тренутно је лидер на табели Међуопштинске лиге и јесењи првак лиге, са одличним изгледима да наредну сезону пређе у виши ранг такмичења, што би била права реткост да један клуб годину за годином прелази у више рангове такмичења. Да има квалитет који превазилази и тај виши ранг, тј. Јабланичку лигу, овај фудбалски клуб доказао је на недавној куп утакмици када су у дербију купа победили јесењег првака и лидера на табели Јабланичке лиге, „Јединство“ из Грделице са 5:0.

Управа клуба вођена визијом великог спортског радника Ивана Рајковића-Јале, има дугорочне планове чији су коначни циљеви да се такмичи у Зони Југ, Фудбалског Савеза Региона Источне Србије, уз постепен паралелни развој инфраструктуре, тј. изградња спортског терена у Доњој Ломници

     8. Посебан резултат у 2019. на великим такмичењима

Милан Станојевић, боксерски клуб „Арена“ Власотинце

 • Милан Станојевић, члан боксерског клуба „Арена“ Власотинце. Рођен је 2005.године у Лесковцу. Живи у Власотинцу, ученик је основне „8. октобар“. Бокс је почео да тренира 2012. године, први наступ у олимпијском боксу имао је 2015.године. Од свог првог појављивања у боксерском рингу проглашен је врло талентованим спортистом. Вишеструки је шампион југоисточне Србије, двоструки шампион државе Србије, освајач је бројних турнира у Републици Србији. Милан је члан омладинске репрезентације Србије. Србију је ове године, као једини члан репрезентације јужно од Београда, представљао на Европском првенству у Тбилисију (Грузија), које је трајало 10 дана. На Европском првенству Милан се квалификовао у четврт финале тако што је победио репрезентативца Јерменије. У четврт финалу поражен је од репрезентативца Енглеске, освајача Европског првенства, да би у укупном пласману на крају Европског првенства Милан заузео пето место, што је овековечено у званичном Билтену са овог Европског првенства. Милан је примеран ученик, и спортиста који је у досадашњем раду у омладинском узрасту постигао изванредне резултате и пред којим је каријера успешног спортисте.9. Спортски радник – за рад у 2019.години

Ненад Стојковић

 • Ненад Стојковић, рођен 01.10.1977.год. Основну и средњу школу завршио је у Власотинцу, Економски факултет у Нишу. Веома успешан у послу којим се бави. У фудбалски клуб „Власина“, ушао је јула 2017.године, као Председник клуба. Мало ко би се тада прихватио улоге првог човека клуба, који је у то време био пред гашењем. Оптерећен вишемилионским дуговима, судским споровима и многим другим проблемима, који су иза себе оставила претходна руководства клуба, због чега су сви мислили да је једино решење гашење клуба, који је за неколико година требао да напуни 100 година постојања. Тада је Стојковић показао да је и немогуће могуће, пре свега добром организацијом управе, штедњом у клубу, активнијим налажењем спонзора и бољом подршком општине, фудбалски клуб је измирио све дугове и за годину дана је стављен на здраве ноге. Од тада клуб под управом Стојковића ниже резултате из године у годину. Прошле године су били прваци Зоне Југ и тако прешли у виши ранг такмичења у Српску лигу исток, фудбалског савеза региона источне Србије. У Српској лиги исток тренутно заузимају високо четврто место и један су од бољих и озбиљнијих клубова за улазак у виши ранг такмичења наредних година, за шта су му пре свега захвални љубитељи фудбала којих је све више на трибинама популарне „Росуље“.
 • Поред тога Ненад Стојковић је најзаслужнији за стабилно финансирање спорта у Власотинцу. Он је омогућио да се издвајања за спорт из буџета општине Власотинце удвоструче у претходним годинама и да достигну ниво од 5%, што је просек у Републици Србији. То је омогућило свим спортским клубовима стабилно финансирање и учествовање на такмичењима и турнирима где се такмиче, што је значајно побољшало резултате наших спортиста. Сматрамо да ће се ефекат стабилног финансирања одразити на резултате спортиста у годинама које су пред нама, и због тога је целокупна спортска јавност захвална Стојковићу.10. Спортски радник, тренер, спортиста – за животно дело

Спиридон Бошковић – Доне

 • Рођен 09.05.1944.год. Рукометни тренер 3 категорије, професор спорта и физичког васпитања, активни тренер женског рукометног клуба „Власотинце“. Популарни Доне је од своје ране младости у спорту. Најпре као гимнастичар, затим као играч у рукометном клубу и као тренер мушке и женске екипе. Био је један од носиоца игре у РК „Беско“. Са активним играњем није престајао ни током студирања на ДИФ-у, већ је сваки викенд долазио да игра за свој клуб. По завршетку студија постаје професор у Грађевинској школи у Власотинцу. Активности Донета нису престали ни са запошљавањем, јер он тада по завршетку играчке каријере, постаје тренер у рукометном клубу. У својој тренерској каријери изнедрио је много успешних играча. Од 2006.год. активни је тренер женског рукометног клуба „Власотинце“, који је по преузимању одвео у виши ранг такмичења, Прву лигу Србије – група исток. Донетови резултати су изузетни а његов допринос у развоју рукометног спорта на територији општине Власотинце немерљив. За свој рад добио је повељу Рукометног савеза Србије и диплому рукометног савеза Лесковца.
 • Доне је још увек активни тренер ЖРК, један је од најстаријих тренера у Србији. Веома цењен и поштован од стране колега, играча, судија, делегата и свих поштоваоца рукометног спорта.

 

Милисав – Миша Петровић 

 • Рођен 11.08.1947. год., по струци инжењер, отац двоје деце. Завршио голманску школу и тренер фудбала Прве класе од 1996.год. Поседује тренерску лиценцу – Национална А диплома, Фудбалског савеза Србије и УЕФА од 2008.године. Аматерски се као голман бавио фудбалом око 10 година у ФК „Власина“, ФК „Задругар“ и ФК „МСК“ Манастириште. Тренерска каријера популарног Мише Петровића траје преко 35 година и то у ФК „МСК“ Манастириште, ФК „Власина“, ФК „Дубочица“ Лесковац, ФК „Радник“ Сурдулица, ФК „Радан“ Лебане, као и при Фудбалском савезу Србије, Фудбалском савезу региона источне Србије и Фудбалском савезу Србије и Црне горе. Кроз своју тренерску каријеру исшколовао је више од 20 голмана а такође је изнедрио голмане репрезентативце као што су Александар Коцић и Дејан Пешић, који имају преко 55 наступа за А младу и олимпијску селекцију СР Југославије. 1996.године Дејан Пешић проглашен је за најбољег младог голмана Југославије и Европе. Голмани Мише Петровића бранили су на три континента у разним клубовима Европе, Америке и Азије и често су проглашавани играчима утакмице. Више од 10 голмана Мише Петровића успешно су наступали у 1. лиги. На позив многих фудбалских клубова и школа, обучавао је и држао едукативне тренинге у Пироту, Крушевцу, Рашкој, Пожаревцу, Сурдулици и широм Србије. Школовао је голмане из Новог Сада, Зрењанина, Крагујевца, Смедерева, Неготина, Бора, Крушевца, Ниша, Врања, Сурдулице, Лесковца…
 • Кроз своју каријеру сарађивао је са фудбалским стручњацима као што су: Миљан Миљанић, Владимир Петровић „Пижон“, Слободан Сантрач, Милорад Косановић, Ратомир Дујковић, проф. Доктро Станимир Јоксимовић, Енвер Марић, Петар Ћосић, Славко Виденовић, Крсто Митровић „Кића“, Љубиша Стефановић „Цивун“, Милорад Ђорић, Мирослав Радоман, Миодраг Мартаћ и многи други.
 • Добитник је многих награда попут повеље ФСЈО 1996., Дипломе 10. Октобар општине Власотинце, награђен ручним сатом од министра унутрашњих послова, Дипломе у знак признања за добровољно давање крви и других.
 • Миша Петровић је пре свега педагог, васпитач, емотиван, упоран, студиозан до перфекционизма. У више него скромним условима, вођен љубављу и ентузијазмом, професионалним и стручним радом Миша Петровић постигао је невероватне резултате.11. Најбоља спортисткиња у 2019. години

Анђела Величковић, одбојкашки клуб „Власина“

 • Одбојкаски клуб у последњих неколико година бележи одличне резултате. Због тога је још теже у таквој једној групи одличне деце изабрати најбоље. Ипак једна играчица се за нијансу издваја из те групе. Реч је о Анђели Величковић, члану ОK „Власина“ из Власотинца и матуранту Гимназије „Стеван Јаковљевиц“ из Власотинца. Анђела поред одличних спортских резултата, бележи одлицне резултате и у школи. Прави је вођа екипе и узор играчицама млађих селекција. Рођена је 4.6.2001.године. У свет одбојке је ушла 2008.године и од тада креће са успесима. Из пребогате каријере треба издвојити неколико детаља:
 • године је у Kрушевцу проглашена за најперспективнију играчицу. Исте године је од стране Спортског савеза Власотинца проглашена за спортску наду.
 • је као ученица ОС „Синиша Јанић“ из Власотинца учествовала на школском републичком такмичењу у одбојци.
 • је била члан екипе ОK“ВЛАСИНА“ која је освојила пионирску лигу.
 • године је са сенирском екипом ОK“ВЛАСИНА“ освајач Међуокружне лиге, коју су освојиле само са једним поразом и играле бараж за улазак у другу лигу који су несрећно изгубиле. Али ове године вођени Анђелом Величковић, надају се искораку и уласку у Другу лигу и историјском успеху, јер су лидери првенства и јесени прваци лиге.12. Најбољи спортиста у 2019. години

Игор Јовић, фудбалски клуб „Власина“

 • Рођен 22.07.1984.године у Лесковцу. Основну и средњу школу завршио у Власотинцу. Примеран ученик који је диплому професора физичке културе стекао на факултету спорта и физичког васпитања у Нишу. Такође је фудбалски тренер са УЕФА „Б“ лиценцом. Капитен фудбалског клуба „Власина“. У млађим селекцијама играо за ФК „Власину“ и ФК „Дубочица“. У сениорској каријери највећи број наступа има за ФК „Власина“ а наступао је и за ФК „Будућност“ Орашје , ФК „Раднички“ Ниш, ФК „Радан“ Лебане, Млади радник из Пожаревца и Моравац Орион. Као стожер екипе Игор је дао велики допринос за фантастичне резултате ФК Власина. Довео је екипу до првог места у зони Југ и Српској лиги Исток. Спортиста који је у ветеранским годинама кроз лични пример показао младим спортистима како се воли  и како се игра за своју екипу. Игор је капитен екипе који је повезао редове фудбалског клуба и без ког је дефанзива ФК незамислива.

 

Галерију фотографија са доделе награда можете погледати овде.